Draadloze bediening, it’s Magic

De huidige generatie iMac’s wordt geleverd met een draadloze muis en toetsenbord. Maar dit zijn niet de simpelste draadloze toestellen.

Er is geen losse ontvanger voor muis of toetsenbord nodig.

Waar bijna alle draadloze toetsenborden en muizen een losse usb-dongle, soms zelfs met flinke kabel, nodig hebben. Zit dit bij de iMac gewoon ín de computer. Alle draadloze randapparatuur van de iMac werkt namelijk met bluetooth en alle huidige Mac’s zijn hiervan voorzien.

Door gebruik te maken van bluetooth heb je dus ook geen rare uitsteeksels uit je iMac, of een tekort aan USB-poorten. Daarbij werkt bluetooth ook door muren en kan het niet gestoord worden door het signaal van een andere draadloze toetsenbord of muis in de omgeving.

Mocht je naast een iMac ook nog een Macbook hebben, dan kan je daar je toetsenbord en muis ook makkelijk bij gebruiken.

Echt speciaal is de Magic Mouse.

Apple Magic Mouse

Apple Magic Mouse

Het toetsenbord is, hoe je het ook wendt of keert, een simpel toetsenbord. Hij is wel extreem plat en van aluminium, maar meer dan knopjes drukken doe je niet.

De Magic Mouse is wel speciaal. Deze muis heeft namelijk een volledig glad oppervlakte en dit is ook gelijk één knop. Meer niet. Maar toch heb je alsnog een rechter muisknop tot je beschikking, kan je ermee scrollen zowel van boven naar beneden als van links naar rechts.

Deze bewegingen worden ook wel gestures genoemd en de Magic Mouse is uniek, omdat dit de enige multi-touch muis ter wereld is. De multi-touch techniek zorgt ervoor dat de muis voelt waar je je vingers geplaatst hebt en of je er één of meerdere tegelijk op houdt. Zo weet de muis dus of je links of rechts klikt.

Een ander voordeel is de laser-tracking techniek. Veel simpele optische muizen hebben zo’n irritant rood ledje onderop zitten en zijn niet te gebruiken op ieder oppervlak. De Magic Mouse heeft een laser om bewegingen te meten. Deze techniek werkt op ieder oppervlak.

Er gaan ook gewone batterijen in de Magic Mouse, of ze nu oplaadbaar zijn of niet. Mochten ze een keer leeg zijn, zijn er overal AA-batterijen te krijgen.

Doe je liever meer met je vingers?

Dat kan, bij de iMac heb je als optie om in plaats van de Magic Mouse, de Magic Trackpad te laten leveren. Dit trackpad doet hetzelfde als die van de Macbook’s. Het is een grote, krasvaste, glazen trackpad, maar totaal niet vergelijkbaar met trackpad’s van laptops van andere fabrikanten, waar vaak de eerst gekochte accessoire een losse muis is.

Ook het Magic Trackpad is een grote knop, en ook deze heeft multi-touch. Maar waar de Magic Mouse hooguit 2 vingers weet te herkennen, kan de Magic Trackpad dat t/m 4 stuks.

Met 1 vinger kan je de cursor bewegen. Gebruik 2 vingers om alle kanten in te scrollen, beweeg ze uit elkaar om in te zoomen of andersom. Draai je vingers om een afbeelding te draaien. In een browser kan je 3 vingers gebruiken om een pagina terug of juist vooruit te gaan en met 4 vingers kan je bijvoorbeeld Exposé starten.

En er komt nog meer!

Grote kans dat einde van de zomer 2011 met de komst van MacOS X 10.7 Lion ook de multi-touch mogelijkheden uitgebreid gaan worden zodat er meer gestures mogelijk zijn.

toetsenbord, magic trackpad, magic mouse

Wireless Keyboard, Magic Trackpad en Magic Mouse